
Naturelka - miazga laskowo-kakaowa 200 g
Aromat orzechów lakowych i smak najwyższej jakości kakao. Czy może być coś lepszego? Tak! Jeżeli zamiast cukru dodamy do tego najbardziej dojrzałe i słodkie daktyle, które są prawdziwą bombą błonnika i witamin. To najlepsza alternatywa słodkich kremów i past które kochają wszystkie dzieci. Domowe naleśniki nigdy nie były tak pyszne jak te z naszą czekoladową NATURELKĄ. To smak który w niewyjaśnionych okolicznościach znika najszybciej z Waszych słoiczków. Może dlatego, że przed TV wyjadany prosto ze słoiczka jest wprost idealny?
Pojemność: 200 gSkładniki: orzechy laskowe, kakao, daktyle, olej kokosowy rafinowanyTermin przydatności do spożycia: 3 miesięcy od daty produkcjiKraj pochodzenia orzechów: Turcja, Gruzja Orzechy laskowe to najbardziej popularne orzechy w naszej strefie klimatycznej. Są uwielbiane przez sportowców ponieważ dają mnóstwo energii i są wyjątkowo pożywne (625 kcal w 100g). Często wykorzystywane są do produkcji słodyczy, stając się składnikiem czekolad czy batonów a w naszym kuchennym zaciszu stają się dodatkiem do ciast oraz deserów. Stanowią istotny element muesli i granoli. Zawierają w sobie ogrom pożytecznych składników odżywczych takich jak: białka, lipidy czy błonnik oraz minerały - żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk jak również retinol. Są prawdziwą skarbnicą kwasu foliowego (witamina B9) oraz witaminy E, dzięki czemu są zalecane w diecie przyszłych mam. Nie należy zapominać o ich właściwościach przeciwmiażdżycowych wynikających z obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom złego cholesterolu LDL i podnoszących poziom korzystnej dla naszego zdrowia frakcji HDL. Orzechy laskowe stanowią również bogate źródło witaminy B1 wspierającej gojenie się ran i układ nerwowy.Kolejny składnik naszej NATURELKI, to kakao. Składa się ono głównie z tłuszczy (od 50 do 57% suchej masy). Przede wszystkim są to: kwas stearynowy, palmitynowy i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera także związki sterolowe oraz błonnik. Najsłynniejszym składnikiem, który uznawany jest za jeden z ważniejszych profitów spożywania czekolady, jest magnez. Jest także skarbnicą białka, węglowodanów, witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witaminy D, E i K oraz pierwiastków: cynku, fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza i oczywiście wcześniej wspomnianego magnezu.Nie można zapomnieć o naszym ulubionym zamienniku cukru jakim są daktyle. <3 Są niezwykle bogate w błonnik, liczne witaminy (zwłaszcza w witaminę D3), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna. Zawierają cukry proste, które są idealnym źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Poza tym daktyle zapobiegną miażdżycy, złagodzą objawy menopauzy i pomogą uporać się z zaparciami.Połączenie tych wszystkich wspaniałych składników daje MIAZGĘ, której się nie oprzesz! Idealna dla czekoladoholików!Wartość odżywcza w 100g |
Wartość energetyczna 2678 kJ / 648 kcal
Termin przydatności deklarowany przez producenta to 3 miesiące. |
---|